keskiviikko 23. joulukuuta 2020

JOULUN LEVYRAATI

Viime hetken lisäyksiä omaan joululistaasi? Ajatus levyraadista heräsi, kun kuulin yllätyksekseni tosi huonosti esitetyn joululaulun radiosta toimistotöitä tehdessäni. Nämähän ovat jotkut sysihuonoja! Lauluja on listalla 10, arvosteluasteikko 1-10. Uskokaa pois, kumpaankin päätyyn löytyi edustajia... Laulut eivät ole missään järjestyksessä, mutta sokeri on jätetty pohjalle. ;)



Joulun kanssas jaan (Haloo Helsinki). Raikas, verrattain uusi ja alkuperäinen joululaulu. Koskettava ja varmasti itkettävä, jos omalle kohdalle joulun aikaan osuisi jotain ikävää. Sanoituksista löytyy runoutta, eikä sitä ole yritetty kuorruttaa joulubingon sanoilla (ks. kohta "Tonttu ja enkeli"). Laulu ei silti ole siirappinen eikä tiukasti joulunaikaan sidottu, mutta turhan raskas se on jokapäiväiseen kuunteluun. 8 pistettä.

Oispa joulu ainainen (kuvittele itse). En tiedä mikä keski-ikäisten tai sen ylittäneiden mieslaulajien äänessä on, mutta jotkut osaavat luoda tunnelmaa pelkästään laulamalla nuotissa ja kertomalla koti-ikävästä. Harmi, että aivan kaikki eivät siihen pysty. Innottomampaa kapakkaluritusta saa tässä kohtaa hakea. Laimeasta tulkinnasta huolimatta toivotaan kovasti toistaen, ettei joulu päättyisi koskaan! Biisi on ilmeisesti niin tuntematon, etten löytänyt sen oikeaa nimeä saati esittäjää netin syövereistä. Näitä kuitenkin on olemassa useita. 1 piste.

Driving Home For Christmas (Chris Rea). Edelliseen viitaten: jotkut sen osaavat. Aikuiseen makuun joulunpyhien odotusta ja nostalgista tunnelmaa. Ei kuitenkaan yllätä puolivälissä tai sen jälkeenkään - mutta kaivataanko sitä? 8 pistettä.

Sylvian joululaulu (Ari Koivunen). Tässä on kaikkea: tunnelmaa, ääntä, hyvä kitaratausta (asia joka ei ole tänä päivänä lainkaan itsestäänselvyys) ja legendaarinen, helposti lähestyttävä melodia. Alkuperäisestä ei ole tietoa, mutta tämä on paras kuulemani versio. 10 pistettä.

Tulkoon joulu (valitse mieleisesi esittäjä). Noin 80 muun tavoin myös Paula Koivuniemi laulaa Jouluradiossa, että "taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus". Tämä ei pidä enää paikkaansa, sillä todellinen lohduttomuus alkaa vasta syksyn loppupuolella. Silloin iskee pimeys, kunnes joulu tulee pelastamaan osan meistä. Sitä paitsi kaikki kuulemma rakastavat syksyä. Tänä vuonna kappale on tosin helppo sanoittaa uudelleen lennossa, kuten "kevään lohduttomuus". Eiköhän se ollut suurin shokki kaikille. Laulun sekaan on helppo lisätä stemmoja jos on huipulla lopettanut kuoroharrastaja, tai ihan vain muuten lisäillä tulkintojaan. Biisi on kuitenkin todella kulutettu enkä ole samaa mieltä vankien päästämisestä vankiloistaan, joten joudun antamaan kuusi pistettä.



Hei mummo (Suvi Teräsniska). Karu totuus vanhustenhoidosta, suomalaisten "yhteisöarvoista" ja toisaalta siitä, että jengi haluaisi tänä vuonna ihan oikeasti kokoontua yhdessä joulupöydän ääreen. Lapsillekin tämä on helppo laulettava, ja biisissä on mielestäni kaksi eri vibaa kuultavissa päällekkäin. Jeesusta ja joulupukkia ei ole sekoitettu keskenään, vaikka sanoituksissa on paljon asiaa. 8 pistettä.

Tonttu ja enkeli (Yölintu). Ei helkkari. Yrittäkää nyt päättää, kumpaan satuun kuulijan tulisi uskoa. Mollivoittoisuudella ja tamburiinilla ratsastava kappale ei jää mieleen, vaikka "kynttilä", "jouluntähti" ja muut pääni sisäisestä bingoruudukosta löytyvät sanat tarttuvat korvaan. 2 pistettä.

Lämmin lumi peittää maan (Antti Tuisku). Teräsniskan lisäksi toinen uransa jouluonnistuja on eittämättä Antti Tuisku, joka on männävuosina tehnyt myös täysin uusia joulukipaleita. Riskejä on otettava, jos haluaa päästä suomalaisten jouluperinteisiin. Sanat ovat hieman naiivit ja imelyyttä on lainattu joulun laatikoistakin, ehheh... Mutta olihan näillekin leveysasteille aika saada romanttisia ja samalla ILOISIA joululauluja, suomeksi. 7 pistettä.

Winter Wonderland (mm. Andra Day). Täydellinen karaokebiisi, ei mene liian korkealle eikä matalalle. Iloinen luritus, jonka englanninkielisetkin sanat on helppo muistaa ulkoa. Sopivan jazzahtava omaan makuun. 9 pistettä.

Kilisee, kilisee, kulkunen (Lilli Palvalin ja kööri). Vaikka tällä listauksella ei ollut järjestystä, haluan silti nostaa viimeisenä oman ikisuosikkini esiin. Viatonta, lumenvalkoista ja iloista rallattelua jo herra ties kuinka monetta vuotta peräkkäin. Nyt ei siis mennä biisi vaan esittäjä edellä. Lilli on sykähdyttänyt albumillisella joululauluja, ja suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä, jos se perinteikkäin musa ei ole löytänyt vielä sydämiinne. Löytyy Spotifysta! 10 pistettä.

Hitto, että näitä on paljon. Loiri ja muut legendat eivät edes mahtuneet tähän sillisalaattiin, mutta alas kommentteihin voi kertoa omat inhokkinsa ja suosikkinsa! Eräs Lily-bloggaaja on listannut 21 omaa joululauluinhokkiaan jo aiemmin, lue tästä. Löysin tuon postauksen, kun yritin löytää sitä kadonnutta huonoa joululaulua...



Ei kommentteja: