perjantai 27. joulukuuta 2019

JOULUN TEKEMÄTÖN TEHTÄVÄLISTA"Siis pääseeks Pekka nakkena joulupöytään!" huudahdin äidille hädissäni. Isäkin joutui laittamaan kunnon housut, mutta Pekalta puuttui perinteisen pipon lisäksi paita ja housut. Ylläoleva siveellinen kuva on siis viime vuodelta. Pekka-nalle on ollut äidin elämässä niin kauan kuin äiti muistaa. Siksi tuntuu luontevalta istuttaa se pöydän päähän, nyt kun jouluporukkamme on vuosien saatossa eri syistä pienentynyt. Isosisko jakaa joulunsa myös toisen perheen kanssa, joten Pekalle on runsaasti tilaa. Pappamme istui ennen pöydän päässä, ja Pekka on kieltämättä hiljaisempi vieras. Olisi silti kohteliasta pukea edes paita päälle... Pikkusisko huusi minulle, että "älä kiusaa toista" kun haukuin Pekkaa tämän episodin yhteydessä. Ihan kuin se olisi jäänyt jouluaaton ainoaksi konfliktiksi.

Joulu ei olisi voinut sujua perinteisemmin. Mielestäni mukavan rento meno, ja sain sopivasti kaikkea uutta tarpeisiini. Wunderbaum ja meikkipeili olivat luksustuotteita, joista toista en osannut edes toivoa... ;) Meidän perheen lahjateemana tuntui olevan kierrätys ja eettisyys: moni oli paketoinut lahjat sanomalehteen ja ostanut suomalaista. Pakko leijua täälläkin, että kerrankin lähes kaikki antamani lahjat olivat kotimaista tuotantoa. Eksoottisempi valinta oli esimerkiksi äidille antamani haukipuku. Mitään Kiinan massatuotantoa se ei silti ollut, vaan suomalaista hilpeää suunnittelua. Pehmeämpää ja veikeämpää haalaria saa hakea. Kompensoidakseni ilmastoahdistusta pääsin kuitenkin viettämään jouluaattoa isäni kyydillä, joka haki minut 1,5 kilometrin päästä heille. Olisin voinut kävelläkin, mutta hei flunssaisena ei kävellä mihinkään!

Perinteistä jäi pois joulupukkien metsästys ulkona (ne autoilevat melko usein poroajelun sijaan). Äiti yritti kepillä jäätä ja ehdotti muun muassa, että hän jättäisi kynttelikön pois ruokapöydästä, jotta ruuille olisi paremmin tilaa JA että menisimme ensi vuonna joulupäivänä johonkin noutopöytään. Jouluruokien tekemisestä ei ilmeisesti ole vaivaa, mutta vaihtelu voisi virkistää. Pikkusiskoani täytyy ainakin reaktiosta päätellen lämmitellä tätä varten koko tuleva vuosi, jotta tuollainen jäätävä muutos voidaan toteuttaa.Alla asiat, joita en ehtinyt tänä jouluna tehdä, vaikka kuuliaisesti sytytin tekokuuseni valot jo itsenäisyyspäivänä:


  • Ripusta joulukuusi katosta roikkumaan. Kun googletimme isämme idean, kävi ilmi että se on jossain maissa ikivanha perinne ja erityisen suosittua myös Pinterest-sivustolla. En pystynyt ratkaisemaan kaikkia kuuseen liittyviä haasteita tämän vuoden puolella - koukku olisi katossa ollut jo valmiina. Ehkä ensi vuonna...
  • Tee saaristolaisleipää joulupöytään. Tulin siis kipeäksi lauantaina, ekana lomapäivänäni. Olin niin tööt, että jokainen tuttuni olisi käskenyt jäädä sänkyyn nähdessään minut. Mutta oli haettava keppihevonen keskustasta, Myllystä mekkoa ja itsellenikin jotain... Leivänteko jäi, mutta onneksi olin aiemmin tehnyt sitä jo hieman ja säästänyt pakkaseen!
  • Siivoa paperikasat, jotka ovat piilossa kaapissa.  Ei hitto jaksanut kiinnostaa joulunpyhinä - vuosi 2020 olkoon jatkumoa supersiivoukselle.
  • Hae vanhempien luota loput muuttolaatikot. Hei, mähän hain ne jo! Harmi vaan, etteivät ne mahdu kämppääni. Autoni näyttää tällä hetkellä siltä, että siellä saattaisi asua joku. Etsimääni silitysrautaa en löytänyt vieläkään.
  • Ota hienoja joulukuvia blogiin. Joulukuun valo ja asuntoni hienot kierrätysvillat eivät saaneet sovittua treffejä. Kuvia on tulossa varmaan tammikuun puolella, kun kuusi on jo taiteltu sängyn alle. Villapeitto toimii vielä tammikuussakin, sen voin taata.
  • Asettele lasipurkkiin kuusenoksa-käpyviritelmä. Tämän unohdin rehellisesti sanottuna jo pari viikkoa ennen joulua. Askartelun sijaan olin aatonaattona kylässä ystävän luona, join glögiä ja pelasin lautapeliä. Aikaoptimistina kaikki ei taaskaan mahtunut aikatauluuni, mutta jonain vuonna vielä!
  • Lue yhä kesken olevan idiottikirja loppuun. No sen ehkä ehdin tehdä ennen vuoden vaihtumista. Mutta kukaan ei rankaise minua, jos luen sen vasta tammikuussa. Ja joulupaketissakin tuli uusi romaani, mutta sen aloittaminen vaatiii oman aikansa.

Ei kommentteja: