maanantai 25. marraskuuta 2013

Viiniä, viiniä!

Olen valveutunut alle 10 euroa maksavien valkkarien asiantuntija. Siis valkkarien, en palkkarien. Valotan teille amatöörimäisesti juomakulttuuria ja valkoviinien olemusta.

Henkilökohtainen top 3

1. Happy Grape 
2. California Garden
3. J.P. Chenet

Saattaa olla että unohdin tuosta joitakin parhaimpia, mutta ainakin noita voi turvallisesti nautiskella ilman kakomista. Meinasin laittaa tähän alkuun, että suosituksista huolimatta viini kannattaa nauttia mahdollisimman kylmänä, siis tyyliin tunkea se pakastimeen. Olen kuitenkin tutkimusteni kautta ymmärtänyt, että ne viralliset suositukset (jääkaappikylmästä vähän lämpimämpi) ovat oivallisia vaatimattomammallekin juojalle. Jos nauttii jääkylmänä, on samantekevää onko lasissa silloin kossua vai viiniä. Pahimpia valkoviinejä ovat mielestäni Blue Pompano (se kenguruviini) ja lähes halvin kaupasta löytyvä Le Vine. Mikäli joku haluaa huomauttaa että kolmenkympin valkoviini on parempaa, niin voin sanoa etten tiedä niistä mitään. Sitten kun minulla on varaa tyhjentää monen kymmenen euron pullo ennen diskoilua tai muuta, tulen kertomaan siitä tänne. Ja mikäli jollain ei ole valkkareista muuta sanottavaa kuin että "SITÄ KUULUU NAUTTIA KALAN KANSSA", niin kuin joku huomautti kerran laivan buffetissa tosi asiantuntevasti, niin hän voisi ansaita sellaisen "yritän olla snobi mutten osaa" -rintanapin.

Obs! Jos valkoviinit maistuvat mielestäsi kaikki samalta tai olet vain kyllästynyt, mutta emmit punaviinin kanssa, suosittelen ystäväni maistattamaa punaviiniskumppaa. Se on tosi raikasta ja hyvää! Seuraavassa Alkon sivuilta pöllittyjä viinejä kuvaavia ominaisuuksia, jotka pätevät mielestäni myös juhlakansaan:

Hermostunut (nervy, nervous)
viini on tilapäisesti poissa tasapainosta, esim. pullotuksen tai kuljetuksen vuoksi. No näitä nyt näkyy jatkuvasti, erityisesti juuri ennen baariin astumista koska silloin monen humala on huipussaan.

Hapettunut (oxidized)
viini on saanut liikaa happea; pahvinen, paperinen, matta, väsynyt. Sammumispisteessä oleva juomari tai vaihtoehtoisesti todella tylsää seuraa oleva ihminen.

Antava (rich)
runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini, vastakohtana termi sulkeutunut. Tämä on varmasti miesten mieleen.

Hiivainen (yeasty)
tuoreessa viinissä tuntuva käymishiivan tuoksu ja maku. Tähän juhlijaan en suosittele koskemaan.

Kireä (astringent, tough)
viinissä on paljon tanniineja, jotka aiheuttavat limakalvoja kiristävän tunteen. Huono seura kuin huono seura.

Pyöreä (round, mellow, supple)
viini, jossa on notkeutta, pehmeyttä ja runkoa. Todennäköisesti loistava tanssija ja katseiden kääntäjä (kukapa meistä ei kokisi olevansa tätä kaikkea kahdelta aamuyöllä).

Nyt tämä piiloalkkikselta kuulostava naikkonen jää odottamaan Alkon yhteydenottoa, josko saisin heiltä jotain sponsorointia postaukselleni - mieluiten suoraan pulloina.

Ei kommentteja: