maanantai 8. elokuuta 2016

LIVE, LOVE, LAUGH

Onkohan tässä muutakaan vaihtoehtoa? Auttaako tuo sanonta jotain, joka ei ikinä naura? Onko se muunnelma siitä kirjan nimestä Eat Pray Love? Jollain on kyllä leikannut sillä tavalla, että tuosta saisi uuden kirjan. Kirjassa joku kyllästyisi tähän oravanpyörään, jossa haalitaan paljon mietelausetauluja ja rottinkikalusteita. Sitten se kirjan päähenkilö alkaisi oikeasti elää ja rakastaa ja nauraa, tietysti jossain Intiassa.

Tekstitauluissa, -tyynyissä ja -paidoissa on se ongelma, että niitä on nykyään niin älyttömästi, että niiden sanomat eivät oikein tunnu missään. Vähän kuin kirosanat, jos niitä käyttää liikaa. Voisin kirjoittaa kaunolla tyynyyni "blii blaa blöö" ja se olisi jonkun mielestä tosi ihana sisustuksellinen elementti. Olisi kivaa tehdä esimerkiksi jonkun itselle tärkeän laulun sanoista taulu tai jokin muu. Jotain, mistä oikeasti saa energiaa


Toki jotkut elämänohjeet toimivat koristetyynyissä oikeasti joillekin, mutta sisällöttömiä vaihtoehtoja riittää . Esimerkkinä kenties pahin, johon olen törmännyt: "There are many beautiful things to be happy about." Lauseen viljelijä tarkoittaa varmasti ainakin itseään, kun se on yleensä laitettu selfien kuvatekstiksi. Sellaiset lauseet kuin "fuck me I'm famous" ovat myös hirveitä ja todella kuluneita, joskin toisenlaista kastia t-paidoissa. Näkisin niitä silti nyt mieluummin kuin valkoiselle kankaalle painettuja "be happy" -tekstejä. "Be happy" ei sano mitään kellekään keskustan ruuhkaisissa liikennevaloissa.

 Ehkä englanti on joillekin vielä niin eksoottinen kieli, että senkielinen lause auringonlaskukuvassa saa asian kuin asian kuulostamaan syvälliseltä. Tällaisia parodiakuviahan on myös netti täynnä. Minä ehdotan, että koska Suomi on täyttämässä 100 vuotta, näitä mietelauseita voisi alkaa kääntää suomeksi. Kuvitelkaa nyt, jos sohvatyynyissänne lukisi suoraan "ole onnellinen". "Pieni biletys ei ole koskaan tappanut ketään." Noistahan tulee sellainen fiilis, että tekee mieli väittää vastaan! Elä kuin huomista ei olisi. Jatka rokkaamista. Tartu hetkeen. (Sitä paitsi jo Salkkareiden Silja sanoi, että carpe diem tarkoittaa suomeksi "tartu päivään" eikä "hetkeen". Pidinkin Siljan pätevästä linjasta laukoa asiat suoraan.)

Laiskoilla ihmisillä saattaa olla jo downshiftaavia tekstejä paidoissaan: mañana mañana. Huomenna, huomenna. Hankkikaa oman olohuoneenne seinälle sisustustarroina lause: "Kun saat elämältä sitruunoita, tee niistä mehua." "Mitä ikinä teetkin, tee se sydämestäsi." Eivätkö kuulostakin hieman läpitunkevilta?

Lintsillä näin häiriintyneempiä tekstejä vaatteissa, kun esimerkiksi lapsilla luki paidoissaan "no filter" ja "run fast or run last". Joku futismamma oli varmasti laittanut tuon jälkimmäisen lapsensa päälle! Tekstipaitoja näkee kesäisin hirvittävät määrät, koska saamme nauttia lämpimästä säästä ilman takkeja. Suomenkielisiinkin teksteihin törmää, mutta ne ovat usein luokkaa "olokee hiljaa ja huutakee" ja tuotu tuliaisina Tuurin kyläkaupasta. Otsikon tekstin näin Facebookissa tatuoituna kaverini mielitietyn ihoon, ja siitä tämä kaikki lähti. Toki kukin saa kirjata iholleen elämänsä suuntaviivat niin kuin itse parhaaksi näkee. Itse laittaisin jotain tarkentavampaa.

Ja kyllä, ostin tekstitaulun ystävälleni lahjaksi. Mutta hänelle se sattui olemaan nappivalinta! Kehittelin omia kivoja quoteja/iskulauseita paitoihin tai kangaskasseihin, jotka toivottavasti saan joskus itse lahjaksi. Menee kategoriaan #MÄKEKSINNÄMÄENSINHOROT:

Elämäm koulu
Yliopisto

 Aihe vapaa

If you can't take the heat... stop eating Mexican food.

3 kommenttia:

Vintagella kirjoitti...

Näitä tekstipaitoja on nyt tosi paljon. Mä jätin pari paitaa kauppaan sen takia viime shoppailureissulla. Muuten nätti matkailuaiheinen kuva, mutta sitten siinä lukee just jotain tosi typerää. Yolo.

Meillä oli aikoinaan Kumman Kaa:ta mukailevat t-paidat. Meidän piti alunperin ostaa "Nyt äkkiä jotain sutinaa!" -paidat, mutta kaverin sisko innostui ideasta ja kysyi saako sekin vielä sellasen "Nyt äkkiä yx sutasu!" -paidan. Oli pakko teettää sellaset! Olihan se hauska vitsi, sisäpiirille..

Sirpale kirjoitti...

Tekstipaidoista suurin osa on niin mauttomia :D

Helli Pippanen kirjoitti...

Vintagella, muistan kyllä ajan jolloin kaikenlaiset läppäpaidat taisikin mennä läpi paikassa kun paikassa, sisäpiirivitsit noissa voi tietty itselle toimiakin. Kunhan sellaisia ei ehkä mihin tahansa pue? ;D Sirpale, tiiviisti ilmaistuna juurikin näin! Ps. Lähetin kyllä kommenttini teille aikaisemmin jo, mutta se ei nähtävästi tullut perille asti... Mun pitää ryhdistäytyä nyt tässä hommassa!