sunnuntai 21. elokuuta 2016

Game of Thrones oikeassa elämässä

Katsoin tuossa Game of Thronesin (miten niin myöhässä), ja ymmärtääkseni yksi viehätys siinä on tapahtumien raakuus. Mies esimerkiksi uhataan teloittaa, jos linnoituksen miehet eivät antaudu. Koen itse tällaiset fantasialeikit kovin brutaaleina, sillä nyky-yhteiskunnan säännöt eivät pätisi ihan tuolla tavalla. 

 Tässä kohdassa on pakko kertoa työstäni, jossa puran lääkäreiden saneluja eli kirjoitan heidän puheensa auki ja talletan järjestelmään. Se on oikeastaan todella avartavaa, kun näkee (tai siis kuulee kuulokkeista), miten koko suuri koneisto toimii. Homma on hyvin organisoitua, lomakkeita on enemmän kuin potilaita, ja kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että kiire on jatkuvaa. Tutut kaavamaiset lauseet saneluista soivat päässäni usein kotiin tultuanikin, joten pakkohan tästä oli tehdä postaus!

 Tosielämässä sarjan teloittaja haluttaisiin ensinnäkin viedä oireilunsa vuoksi työterveysneuvotteluun, jossa hänen kanssaan keskustelisivat linnoituksen kuningas, teloitettava ja joku poppamies ja reikihoitaja. Poppamieheltä otettaisiin lausunto - oikeastaan lausuntoja otettaisiin kaikilta. Niistä riippuen teloittajan tulevaisuus olisi joko vankityrmissä siivoten psykopaatiksi todettuna, tai sitten hän saisi sairauslomaa tai joutuisi työkokeiluun jonkun armeijaan. Erityisesti Theon saisi lähetteen psykiatriseen hoitoon saman tien: "Mieheltä leikattu väkivaltaisessa väliintulossa penis irti, vastaanotolla tyhjä katse ja puhuu vähän. Kokee tapahtuneen vaikuttavan huomattavasti sukupuolielämäänsä." Theon saisi ostaa myös kasan reseptilääkkeitä, koska niitä määrätään tosielämässä ikävä kyllä paljon ja ihan kaikkeen.

 Hodor olisi työhöntulotarkastuksen jälkeen ehdottomasti lähetetty psykiatriselle osastolle: "potilas ei saa sanotuksi muuta kuin (oletettavasti) oman nimensä, hyvin levoton ja ahdistuneen oloinen mutta yhteistyöhaluinen."


Lean-ohjelmaa eli kaiken toiminnan tehostamista suosittelisin armeijojen välisiin neuvotteluihin, etteivät ne kestäisi koko päivää. Myös Sansan työnkuvaa voisi tarkentaa, koska tuollainen työpisteeltä toiselle hyppiminen ei tehosta minkään osaston toimintaa. TYKY-toimintaa eli työkyvyn parantamista tulisi myös huomioida enemmän, joten sotajoukoille tarjottaisiin työhöntulotarkastukset, "keuhkoista ja sydämestä auskultoiden ei poikkeavaa, potilas vähäpuheinen ja juro" sekä kuntoremonttikursseja. Pakettiin kuuluisivat myös ergonomiaharjoitteet fysioterapeutilla miekkojen kantamiseen sekä ennen kaikkea seksivalistusta - kärsiikö kukaan sarjassa sukupuolitaudeista?! Sillä menolla luulisi löytyvän visvaa ja aidsia itse kultakin. Pikkujouluja tuolla vietetään nähtävästi sen verran, että ne jatkuvat aina kesänkin läpi: "Alkoholin käytöstä potilaan kanssa keskusteltu, sanoo ettei tällaisella pseudokeskiajalla kukaan tuoppien määrää laskeskele. Mainitsee jonkun Martin-nimisen henkilön, jonka mukaan yhteisö menettelee. Allekirjoittaneen pyytäessä selvennystä potilas huutaa, että katso ämmä joskus televisiota."

Jon Snow on johtajuudessaan kovan kuormituksen alla, ja joskus lääkärin vastaanotto saattaisi tehdä ihan hyvää: "Potilas johtaa työkseen villejä ihmisiä ja on tapettu jo kerran omiensa toimesta. Herätetty kuitenkin uudelleen henkiin (toimenpide ROSC). Mikäli tapetaan uudelleen ja herätetään taas henkiin, kehotetaan olemaan viipymättä yhteydessä poliisiin sekä päivystyspoliklinikalle. Näyttääkin jatkuvasti siltä, että olisi hieman eksyksissä." Tyrionkaan ei pääsisi lähtemään lääkäriltä puhtain paperein: "Vastaanotolla rauhallinen, lyhytkasvuinen mies, joka puhataa alkometriin 1,2 promillea. Potilas kertoo että kaikki elämässä nyt hyvin, naisten saamisessakaan ei ole ongelmaa, sillä niistä hän useimmiten maksaa. Ohjataan AA-tapaamiseen ja annetaan mukaan esitteitä."


Traumaattisia potilaita riittäisi varmasti naistenkin puolelta. Cerseillä on kokemusta miehistä ja menetyksistä: "Potilas tulee kruunu päässä osastolle ja kertoo vaikeista perhesuhteistaan. Kertomansa mukaan oma veli raiskannut noin vuosi sitten eikä ota huomioon potilasta päätöksenteossa, vaikka valtakunta on yhteinen. Gynekologisessa tutkimuksessa ei kuitenkaan poikkeavaa. Ei mikään neitsyt. Leikannut tukkansa typerän malliseksi. Sanellaan sairauslomatodistus henkisen kuormittuvuuden vuoksi, mutta uhoaa rupeavansa töihin heti kun mahdollista alkavan sodan vuoksi. Mielenterveysongelmia?"

2 kommenttia:

Hakranah kirjoitti...

Hihhihhii! Loistava :D

Helli Pippanen kirjoitti...

Kiitos! :D Kirjoitin tämän superväsyneenä ja naureskelin itsekseni samalla, joten kiva jos tämä aukeaa muillekin...