keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Ihmiset eivät osaa kirjoittaa

On Karpolla taas asiaa. Sellainen yhtäkkinen buumi vain tuli, että kirjoitan kaikenlaista ylös mitä olen viime viikkoina pohtinut. Että lyyti taas kirjoittaa ja sitä rataa. Montako kliseetä vielä haluatte?!

Luku- ja kirjoitustaito, sitä olen miettinyt. Suomalaisista osaavat lukea kaikki, juu se on selvää. Sitten on tietysti se medialukutaito, josta lukiossa joskus mainittiin, mutta monet sen ovat unohtaneet. Provosoidutaan pelkistä Iltalehden otsikoista. Jaetaan juttuja jostain aivan susisurkeista sivustoista, jotka oikeasti mainostavat tekevänsä lisää "tärkeitä artikkeleita". Ei toki voi tietää, jos paskasivuilla on taitoa sarkasmiinkin.

 Kirjoitustaito on mielestäni ajankohtainen märmättämisen aihe siksi, että kansalaisemme jakavat somessa "asiakaspalautteitaan" eli haukkuvat firmoja ja muita tahoja tekemällä päivityksen vaikka Facebookissa. Jotkut lähettävät asiallista palautetta firmoille suoraan, ja vasta kenties jälkikäteen huutelevat muille, mikä meni pieleen. Sitten on niitä, jotka surkealla suomen kielellään ja huonoilla käytöstavoillaan kuvittelevat saavuttavansa yhteisymmärryksen tahon kanssa, jonka asiakaspalvelussa tms. oli häikkää. Somettajat tuntuvat myös liioittelevan tapahtumia etteivät varmasti kuulostaisi nipottajilta. Käytetään armotonta kapulakieltä, jotta kuulostettaisiin hienolta: "Astellessani sisään arvostettuun ravitsemusliikkeeseen..." HUOH.

"Sain huonoa palvelua hansa torilla pähkinämieheltä, kun hän ei antanut paljous alennusta vaikka ostin 5-kiloa pähkinöitä. Tämä käytäntö on poistunut vaikka OLI KÄYTÖSSÄ 30-VUOTTA. Miksi pientä kulluttajaa kohdellaan näin??? Aika paska firma kun ei asiakkaistaan piittaa vaan rahan ahneita kaikki. Olette kapitalistihuoria. Tulen paskomaan autonne kone pellille, kun vähiten sitä odotatte. Alan boikotoida firmaanne ja teen toimintanne paskuuden selväksi muillekin." *

Ongelmanratkaisua voi siis helpottaa hieman sillä, että edes esitätte olevanne hillittyjä ja asiallisia. Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa varmasti ketään, eikä kukaan ole täydellinen. Eteenpäin ei pääse huutamalla suunnilleen missään asiassa, paitsi Huutajat-kuorossa. Aahhaha!

*Ehkä hieman kärjistetty esimerkki, ja haluan huomauttaa että Hansatorin pähkinämies on minulle täysin neutraali ja tuntematon ihminen, enkä ole häneltä koskaan pähkinöitä ostanut.

Ei kommentteja: