tiistai 11. kesäkuuta 2013

Åbo Fashion Weeks, day 2

Toinen osa käsittelee muotisuunnittelijoita ja heidän näytöspelleilyjään. En pystyisi huutamaan kurkku suorana vain siksi, että jotkut kengät ovat Manolo Blahnikit. Jos ne ovat kauniit, niin tietysti sitten.

Maailmanlaajuisesti katsoen minua ärsyttää se, että muutama vanha patu on päässyt siihen asemaan että naiset odottavat muka kieli pitkällä heidän uutta mallistoaan. Sitten se mallisto onkin vain sellainen "inspiroiva" ja hemmetin kallis, eli ei mitään päällepantavaa, vaan mallit kävelevät catwalkilla kantaen jotain kuollutta lintua päässään. Älkää ymmärtäkö väärin, olen taiteen ystävä ja pidän siitä, ettei kaikki aina mene niin kuin kuuluu mennä. Mutta tuota lintua sanotaan haute coutureksi, ja joku ostaa sen vain siksi että se on Lagerfeldiltä. Eikä sitä koskaan sitten käytetä missään. Se on vain muodin masterpiece, joka pölyttyy hattuhyllyn parhaalla paikalla.

Tosi-tv lienee nostanut ärsytystäni muotimaailmaa kohtaan entisestään (turha rauhoitella siellä, että "se on käsikirjoitettua"). Ihan kuin mallin työ olisi jotain rakettitiedettä ja suunnittelijat jonkinasteisia jumalia. Kun näytöksen lopuksi mallit taputtavat ja kävelevät catwalkin vielä kerran ympäri suunnittelijan kanssa, mietin että piileekö sen hymyn takana kostonhimo suunnittelijaa ja surkeaa palkkaa kohtaan. Niin, muodissa on kyllä yksi tosi hieno asia: se työllistää ihmisiä. Mutta kun mallit menevät catwalkeilla vesiesteiden yli 20 sentin koroissaan, onko heillä siihen työsopparin puolesta joku sairasvakuutus vai kuinka? Eihän sellaisia tarvitse, kaikki on kaatumisen arvoista kunhan saa työskennellä Valentinolle.

5000 euron arvoisen laukun on pakko olla laadukas. Silti ehkä voisi muistaa, että ei se laatu nouse kahdestakympistä aina sitä mukaa kunnes päästään kymppitonniin. Jos kaadat kahvit Vuittonin päälle, niin kyllä sekin varmasti likaantuu.

2 kommenttia:

Noora kirjoitti...

Liiityn. Olen joskus kommentoinut samaa asiaa, ja joku on heittänyt että no onhan sullakin auto ja oot vuokralla omakotitalossa...
Niin: omakotitalossa on halvemmat laskut ja vuokra puulämmityksen ja talon iän puolesta kuin tämän alueen kaksiossa. Kaiken lisäksi auto on _pakollinen_ kun kauppaan on joillain kavereilla parhaillaan yli 30 km. Auto on kaiken sen arvoinen, kuten talokin. Mutta entä se yksi ainoa merkkilaukku, joka maksaa saman verran kuin mun auto ja mun 3 kuukauden vuokra, ja SILTI niitä laukkuja pitää olla muitakin...
Ihanaa ihmiset! :D

T: Kuollut lintu -päähineestä haaveileva

Helli Pippanen kirjoitti...

Hahaa! Joo toi on hyvä pointti. Ja tuon kommentin heittänyt ei varmaan itse luovu kuitenkaan monistakaan muista elämän mukavuuksista saadakseen noita laukkuja. Tai ainakin luulen niin. :D Että vähän ihmeellistä heitellä tuommoisia "mutku sul on sitä ja sitä" -juttuja asioista, jotka sulle on pakollisia.