torstai 17. elokuuta 2017

KUINKA RUVETA LAULAJAKSI 101


Ajattelin ihan vaiheittain kertoa vinkkejä asiaan. Minulla ei ole ehkä X Factor -kisasijoitusta siivittämässä uraani kapakkalaulajana, mutta huipulle on monta reittiä. Minä valitsen tunnetusti sen pisimmän ja vaikeimman.Ota laulutunteja ja mene kuoroon. Omalla kohdalla tämä hoidettiin pois alta jo vuonna 2007-2011. Kuorossa en päässyt tarpeeksi esille, vaikka se oli kivan rietasta puuhaa kaikkine oheisaktiviteetteineen. Aloitin yliopistossa kuorohommat uudestaan, jossa kuoronjohtaja totesi peruslaulutaitojeni olevan tallella. En silti päässyt tekemisen makuun kunnolla, vaikka oli kiva porukka.

Esiinny yksin "oikean yleisön" edessä, jolloin yleensä tuomion saa kuulla joko epäsuorasti tai suoraan. Olen tehnyt tämän vain pari kolme kertaa. Kerran minulle taputettiin kesken biisin, eikä se toivottavasti johtunut siitä, että hääseurue luuli laulun jo loppuvan. Tällaisesta kenttäkokemuksesta saa todella hyviä kiksejä ja vinkkiä siitä, mitä kannattaa jatkossa tehdä. Join myös viinilasillisen pohjanmaan kautta heti esityksen jälkeen.

Treenaa siis jännittämistä. Koen tehneeni sitä tarpeeksi muissa ympäristöissä kuten esimerkiksi piano- ja tanssiesityksissä, korkeakoulujen pääsykokeissa, esitelmää pitäessä, bileisiin yksin mennessä jne. Voi myös juoda viinilasillisen pohjanmaan kautta ennen esitystä.

Kun olet ymmärtänyt että kiva jengi ei riitä, mene muusikoiden.net -sivustolle. Siellä yllättävän moni etsii laulajia bändeihinsä. Tämä on vähän kuin deittailua: löysin tosi läheltä Turusta samanhenkisen tyypin, joka halusi laulaa yhdessä ja meillä oli jo open mic -tilaisuus mielessä. Emme kuitenkaan koskaan tavanneet, enkä vieläkään tiedä mihin se kaatui. Tämä johti siihen, että niin kuin parisuhdettakin etsiessä voi käydä, petyin ja menin takaisin kolooni. En käynyt sivustolla yli puoleen vuoteen.


 Sieltä maasta se rohkeus tuskin löytyy...

Aloita yliopisto-opinnot sellaisella alalla, ettet varmasti ehdi miettiä intohimojasi kolmeen vuoteen. Ei nyt tästä sen enempää - olen hyvä välttelemään niitä asioita, joihin on oikeasti paloa (yhtään vähättelemättä siistiä koulutusta, joka tässä on kesken).

Laula yksin ollessasi ja kuuntele itseäsi videolta. Älä kuitenkaan katso, vaan pelkästään kuuntele. Muuten haluat ehkä mennä peiton alle lopun iäksesi. Tämä lienee kuitenkin neuvoista tärkein, sillä itseään kuuntelee toki superkriittisesti, mutta siinä luulisi myös oikeasti kuulevan, jos on ihan paska.

Mene open stageen ihan vain katsomaan. Siellä viimeistään näkee, ettei homma ole niin vakavaa. Siellä tuli sellainen olo, että ihan vain musiikin ilosta voi mennä jammailemaan bändin kanssa ja ottaa samalla viiniä. Ei siellä tarvitse erikseen näyttää kellekään, että saakeli tässä sitä ollaan.

Kuvaa ystävääsi videolle lavan vierestä, kun hän laulaa. Ehkä siis pian, ihan pian pääset itsekin lavalle. Sanoisin että tämä on aika lailla viimeinen vaihe ennen toimeen ryhtymistä.

Ei kommentteja: