torstai 14. elokuuta 2014

Pitkä postaus Puolasta - kurwa!

Otsikossa seisoo ainoa sana, jonka osaan puolaksi. Ilmeisesti yhtä monikäyttöinen kuin meidän vittu-sana täällä Suomessa. Neljäpäiväinen reissu Gdanskissa oli täynnä naurua, kipeitä varpaita, seitinohutta päiväkänniä ja myös shoppailua - mutta viimeinen saatiin rutistettua vain kolmeen tuntiin!

Olen tässä kesällä hengaillut aika tiiviisti uuden ukkelin kanssa. Kiljuin keväällä, kuinka haluan olla sinkku ja ei mitään vakavaa ja valivali, mutta en taaskaan onnistunut. Liian mukava mies lähestyi, ja vaikka olen tuntenut hänet jo monta vuotta, emme ole koskaan oikein katsoneet toisiamme mordorissa sillä silmällä. Lähdin siis hänen kanssaan matkalle, ja päätin kouluunkin pääsemisen kunniaksi hiukan irrotella. Varasimme mahdollisimman halvat lennot Gdanskiin ja sieltä huoneen Hilton-hotellista, koska netistä sattui saamaan majoituksen puoleen hintaan. Ensin kirpaisi, mutta jälkikäteen en kadu hetkeäkään valintaamme. Huoneessa oli kylpyamme, sänky oli pari metriä leveä ja aamiaisella sai todella hyvää shampanjaa.


Gdansk on kai suomalaisille kuin Tallinna level 2. On vanhaakaupunkia ja halpoja ostoksia (siis herregud kuinka halpaa syöminen oli). Puhe on tosin oudompaa kuin virolaisten - kieli ei vain auennut minulle, vaikka venäjän opiskelusta luulisi olevan siinä hyötyä. Saavutuksia tuli listaan monta tällä matkalla: söin muun muassa simpukoita ensimmäistä kertaa! Vanhakaupunki oli varsinkin markkinoiden aikaan aivan täyteen tupattu, ja väkijoukko sai minut ahdistumaan monesti. Kovin korkeita korkkareita ei sinne kannata laittaa, se oli vaikeaa maastoa kissakävelylle. Haluan tässä nillitysvaiheessa myös varoittaa menemästä Oliwa Parkiin, ellette samalla käy Oliwassa jonkin muun jutun takia, kuten eläintarhan. Puistoa kehuttiin TripAdvisorissa, enkä vieläkään ole ihan varma että miksi. Tuhlasimme tähän onneksi vain kolme tuntia matkastamme. Voin kertoa teille tässä mitä siellä on: sorsia, kiljuvia lapsia ja pari kartanoa, jotka ovat ilmeisesti museoita. Tämän sijaan olisimme halunneet nähdä historiaa, kuten Malborkin linnan tai käydä jollain entisellä keskitysleirillä. Valitettavasti aikamme ei oikein riittänyt siihen.

Ruoka oli hyvää, paitsi Fresh Fish Frisch Fisch -paikassa, jonka nimelle repesin jo ensimmäisenä päivänä pienessä vahinkohumalassa. Sanotaan nyt, että olisin itse voinut väsätä saman annoksen arkena, ja olisin ollut pettynyt itseenikin. Tosin en ikinä unohtaisi maustaa ranskalaisiani. Paikkaa olisi kannattanut vaihtaa jo siinä vaiheessa, kun huomasin sisustuksen koostuvan kultaisiksi maalatuista "sitruunapuista".
Kummitusnunna!
Kidutusmuseoon löysimme vähän sattumalta keskeltä vanhaakaupunkia, ja vaikka museo oli suppeampi mitä olimme odottaneet, oli sekin käymisen arvoinen. Matkaseuralaiseni alkoi laulaa vanhassa portaikossa jotain "gregoriaanista kirkkolaulua", joka kaikui oikein komeasti tornissa. En sinänsä yllättynyt. :D St. Maryn kirkko oli tietysti superhieno. Kirkon vieressä oleva La Pampa oli hyvä pihviravintola, yksi parhaista ruokapaikoista, joissa kävimme. Hard Rock Cafe nyt on yleisesti tunnettu paikka, niin en sitä jaksa hehkuttaa, vaikka sekin oli erinomainen kokemus. Tarjoilijoita siellä oli samaan aikaan varmaan parikymmentä!


Sopotissa kesken ruuan iski jättimargaritaa juodessa käsittämätön nousu- ja laskuhumalan yhdistelmä, jolloin olisin voinut nukahtaa vain pistämällä pään pöytää vasten. Kielikin meni tulisesta ruuasta jotenkin turpeaksi, ja ajattelin että ei tämä ilta nyt näin voi mennä. Onneksi livebändi piti tunnelman korkealla. Matkakumppanini sai loppuillan esitellä paikkoja, joissa oli käynyt edellisellä kerralla. Paljoa hän ei tuntunut muistavan - mahtaa johtua siitä, että Sopot on juhlintaan/juomiseen suunniteltu mesta. Paluumatkalla joku puolalainen mies tuli juttelemaan meille junassa, ja hän olikin tosi asiallinen tyyppi. Hän myös auttoi meitä junalippujen kanssa ja kysyi ensin minulta, että "over 18?".... Tuntui muutenkin, että jotkut luulivat minun selvästi olevan tyyliin 16-vuotias. No, eläköön geenit! Puolalaiset osaavat hyvin englantia siihen nähden, että telkkarissakin suunnilleen kaikki jenkkisarjat oli dubattu.

Päällimmäisenä mieleeni jäivät huikeat kahdenkeskeiset reivietkot hotellihuoneessa, Sopot ja meksikolainen ravintola, maailmanpyörä, vaahtokylpy, drinkit hotellin kattoterassilla ja hotellille juoksu sateisena yönä. Tietysti myös kaikki inside-vitsit ja ravintoloissa räkättäminen olivat matkan kantava voima. Shoppailu meni aika tuurilla nappiin: sain kaikki etsimäni perusvaatteet syksyksi ostettua ja paljon edullisemmin kuin Suomesta. Reissunjälkeinen masennus on jälleen päällä, ja tekisi mieli lähteä heti uudestaan. Huikeat neljä päivää takana, kaiken kaikkiaan. :) Kiinnostaisi tietää, millaisia kokemuksia muilla on Gdanskista?

1 kommentti:

Laura kirjoitti...

Gdansk kuulostaa kyllä hienolta paikalta! Just pari päivää sitten sain kaveriltani vinkin Wizzairista, joka lentää naurettavan halvoilla hinnoilla Turusta Gdanskiin ja aloin miettimään, milloin multa löytyis aikaa lähteä pikaiselle muutaman päivän reissulle - houkuttelis nimittäin todella paljon :) Täytyy laittaa tää sun postaus talteen suosikeihin ja kaivella esiin siinä vaiheessa, kun reissu on buukattu!