lauantai 8. kesäkuuta 2013

Turku-turisteille tiedoksi

...Että Turussa on muutakin syötävää ja juotavaa kuin Blanco ja Blanco ja Fontana. Minua alkoi mietityttää tämä aihe, kun luin jostain viime vuoden Cosmosta kunkin kaupungin menomestoja, joita asukkaat olivat listanneet. Oli oikein, että haastattelussa oli nuori opiskelijanainen. Oli väärin, ettei hän viitsinyt katsoa omaa napaansa kauemmas. Ei nainen voi olla kovin kultturelli ainakaan oman kaupunkinsa osalta, jos hän osaa mainita sekä ruokailuun että bilettämiseen vain Blancon ja sen penkit, joilla voi loppuyöstä tanssia.


Talvella en suosittele tänne tultavan turistimielessä. Inspistä voi olla vaikeaa hakea, kun kauppatori näyttää aamusta iltaan siltä, että siellä vilisee mustia muurahaisia. Turku on ennen kaikkea kesäkaupunki, eikä kesäisin edes oikeastaan tee mieli lähteä muualle. Jokirannassa voi istuskella ja ottaa aurinkoa, kaljan kanssa jokilaivalla tai ilman. Blanco on varmasti hieno paikka, en tiedä kun en halua metsästää kolmekymppisiä miehiä. Aivan vieressä (niin, Cosmon haastateltava ei vaihtanut esittelyssään edes korttelia) sijaitsee myös se Fontana, josta saa ihanaa ruokaa, mutta jossa vessat ovat hävyttömän paskassa kunnossa. Siskoni käveli sieltä pois, koska se ei todellakaan ollut sitä mitä ravintola itseltään antoi odottaa. Tykkään siitä että keskustan alue on loppujen lopuksi niin pieni, että kävelymatka ei ole mihinkään suuntaan liian pitkä. Brunssit ovat täyteen ahdettuja Blancossa ja Fontanassa (lopetan ihan just näistä puhumisen), joten suosittelen kokeilemaan Pinellaa ja Aula Cafea. ...Tai sitten menet vain syömään normaalikokoisia annoksia.Turun grillit on testattu sekä kännissä että selvinpäin, ja makkaraperunat eivät ole pettäneet vielä koskaan. Mielestäni parhaat makkikset saa Martinsillan grillistä, Martinsillan vierestä. Siinä saa samalla myös nätit maisemat. J sanoi että Toriburger on paras. Siinä samassa rivissä on tosin pahamaineinen Ripuliluukku (kiinalaista ruokaa), eli kannattaa yön huojuvina tunteina katsoa aika tarkkaan mistä ruokansa tilaa.


Joku sanoi jossain jatko-opiskeluoppaassa naureskellen, että turkulaiset eivät itsekään tiedä "kummal pual jokke" sitä ollaan. Kyllä me tiedämme! Tuomiokirkko on täl pual jokke, ja Kauppatori ja muut ovat toispual. Näitä tulee jopa käytettyä toisinaan. Ja täytyy sanoa, ettei se Samppa Linna nyt ihan huono kuva turkulaismiehestä ole. :D Sitä huonoa läppändeerusta voi kuulla täällä varmasti piireistä riippumatta.
  
Turussa voi pikniköidä vaikka missä. Kupittaan puistossa on eniten tilaa. Muita oivia paikkoja ovat myös Puolalanpuisto ja Vartiovuorenmäki. Näköaloja voi ihailla Kuuvuoren päältä, joka on vähän kauempana keskustasta. Sinne pitää kävellä pienen puutaloalueen läpi. Aika romanttinen paikka. :)


Jos Turkuun tulee ja rahaa on jonkin verran taskussa, täällä ei voi ainakaan kesällä tulla tylsää. Kesäteatterit, Ruisrock, DBTL, futismatsit, jokiranta ja -laivat, Föri, ruotsinlaivat, terassit, Paavo Nurmi -maraton ja kaikki muu juoksupelleily, lenkkireitit, näyttelyt, baarit, Kupittaan puisto, keskiaikaiset markkinat, kauppatori, Jukupark, Flowpark... Ainoa asia mikä täältä ehkä puuttuu, on uimarannat. Niitä ei ole ihan lähietäisyydellä, ainakaan hienoja. Ne on korvattu Samppalinnan ja Kupittaan maauimaloilla. Samppis on "parempi", siellä on enemmän tilaa eikä ihan laumoittain lapsikatraita. Tosin siellä tuntee myös pientä painetta näyttää hyvältä.

Lenkkireiteistä muuten sen verran, että Ruissalossa on toki kaunista mutta niin myös Nummen ja Halisten suunnalla. Koroisten ristinkin ohittava lenkkipolku on keskellä luontoa mutta pitää turvallisesti joen vieressä, ettei eksy. Täällä on mielestäni näteimmät maisemat (eikä niistä tietenkään ole nyt kuvia paitsi tuo alempi). Reitin varrella on myös pieni kahvila, joka on sunnuntaisin auki.


Biletyksen osalta homma toimii Turussa kesäisin niin, että alkuhuikat otetaan jokirannassa. Sieltä saa takuuvarmasti seuraa jos etsii. Ainoa ikävä puoli nurmikolla kaljoittelussa on, että sinne nurmikolle tykätään myös kuseksia. Yöelämä on aika pienimuotoista täällä. Homobaareja on tietääkseni tasan yksi Yliopistonkadulla, ja klubeja laskeskelin noin kahdeksan(?) - siis alle 40-vuotiaille. Mukavimmat poket ovat Marilynissä, ja se kuuluu Forten kanssa myös halvimpiin baareihin. Ilkeimmät poket sen sijaan ovat Monkeyssa (ainakin joskus, ei nyt tuomita suoralta kädeltä :D), vaikka heidän Caliente-iltansa ovatkin vertaansa vailla. Siellä on usein vähän turhaa uhoamista, vaikka asiakkaat käyttäytyvät hyvin - ja kannattaa varata 9 euroa drinkkiin. Klubilla on usein hyviä esiintyjiä, mutta meikäläisellä on joskus siellä ylipukeutunut olo, kun hippejä on lattiasta kattoon.

Naantali, Turun loistava sivutuote!
Opiskelijahaalareita näkyy täällä vuodenajasta riippumatta, koska opiskelijoilla on aina jotain säätämistä meneillään. Joskus ottaa päähän, että he eivät viitsi edes pukeutua sen kummemmin illanviettoihin, koska "haalarit ja toppi on niin kätevät". Ja niin on ilmeisesti laittamattomat hiukset ja olematon meikkikin. Mutta seuraa vailla olevat voivat bongailla haalarien mukaan itselleen heiloja - keltaiset ovat mitä todennäköisimmin hoitsuja, lilat insinöörejä, mustat lääkisopiskelijoita... It's your pick! (Värit voivat vaihdella mainituista. Oksennusvaara. Ei alle 18-vuotiaille.)


Turun hyvä ja huono puoli on se, että täällä on pienet piirit. Joku on aina jonkun toisen eksä, vanha koulukaveri tai serkku. Täällä ei myöskään törmää joka kadun varrella historiallisiin rakennuksiin, monumentteihin tai johonkin muuhun turistirysään. Helsingissä on usein tunne, että olen jotenkin pienempi niiden juna-asemien ja muiden edessä. Täällä turistitkin (eli kiinalaiset) ovat keskittyneet enimmäkseen Tuomiokirkon ympärille, ja niin on hyvä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Insinöörihaalari ei ole lila, vaan violetti. Ettäs tiedät.

Jäi nyt epäselväksi, mitkä sitten ovat niitä hyviä ruokapaikkoja.

Helli Pippanen kirjoitti...

Tähän tekstiin oli aika vaikeaa tiivistää kaikki, niin jäi vähän uupumaan. :D Mutta jos todella olet ulkoturkulainen, muistutan että isojen ketjujen ravintolat eivät tietenkään petä koskaan keskivertoruokailijaa. Eikä kortteliravintola Kerttu! :) En äkkiä keksi huonoa sanottavaa mistään suosituimmista paikoista.